Subtelności kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na formę kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różne tradycje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, że najistotniejszym oraz najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w istocie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści akcentują, iż jest smaczna oraz sycąca.